Vetzuren

‘Test je vetzurenbalans.’

 

 

Test je vetzurenbalans
Visolie, vetzurenbalans je hoort er tegenwoordig veel over. Het zou gezond zijn. De Gezondheidsraad adviseert een keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, zalm of paling. In hun richtlijnen voor goede voeding, beschrijven ze dat onze gezondheid gebaat is bij wekelijkse visconsumptie. Met name de lange keten omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn van essentieel belang voor ons welzijn. Maar wat doet het nou eigenlijk in je lijf en welke visolie moet je kopen en in welke dosis? Zo maar wat vragen die ik regelmatig krijg.

Hoe zit het met vetzuren?
Onze lichamen kunnen zelf de meeste vetten produceren die ze nodig hebben, maar sommige soorten vetzuren krijgen we alleen binnen via onze voeding. Deze worden essentiële vetzuren genoemd, en zijn verdeeld in twee groepen: omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren. Omega-3 krijgen we vooral binnen door het eten van vette vis (zoals makreel, haring en zalm) en omega-6 krijgen we in zeer ruimte mate (lees: veel te veel) binnen via bijvoorbeeld plantaardige oliën (zoals raapzaadolie en zonnebloemolie), vlees en bewerkte producten (van koek en snoep, brood, salades, tot kant- en klare hummus). Let maar eens op het etiket. Omega-6 staat op het etiket onder namen zoals koolzaadolie, zonnebloemolie, palmolie en tarwekiemolie.
De omega-3 vetzuren uit vis zijn het makkelijkste opneembaar door het lichaam. Ze vervullen een sleutelrol in de menselijke gezondheid. Omega-3 vetzuren bepalen de kwaliteit van de celmembranen in onze lichaamscellen, waaronder in het hart en de hersenen. Hoe beter de membranen worden verzorgd, hoe beter ze hun werk kunnen doen.

Een gezonde balans
Een gezonde omega-6 / omega 3 verhouding in je lichaamscellen is 3:1 of lager. De omega-6 / omega-3 verhouding in het typische westerse dieet ligt tussen 10:1 en 20:1, terwijl hij 3:1 moet zijn. Dus de balans is aardig zoek. Zodra de verhouding (ratio) omega-3/omega-6 niet in balans is, wordt het celmembraam (de celwand) stugger. Voedingstoffen, water en zuurstof worden dan slechts gedeeltelijk (en steeds minder) opgenomen in de cellen. Ook worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd uit de cellen met alle nadelige gevolgen van dien. Een verstoorde vetzurenbalans vermindert je kwaliteit van leven en klachten kunnen ontstaan zoals: moeheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, huidklachten (eczeem), (chronische) ontstekingen, overgangsklachten, overgewicht, oogproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsklachten.

In het filmpje wordt heel duidelijk weergeven, hoe het komt dat onze omega-3 / omega-6 ratio bij bijna iedereen tegenwoordig niet meer in balans is en wat de lichamelijke voordelen zijn van voldoende omega-3 in je bloed.

Hoe krijg je alle omega vetzuren snel weer in balans?
Focus je op je omega-6/3 verhouding. Het mooiste (en beste) zou zijn als je je omega-6/3 verhouding verbetert door meer omega-rijke voeding te eten en de inname van omega-6 drastisch te minderen. Dagelijks visolie innemen is daarnaast één van de meest effectieve en eenvoudige methodes. Ware het niet dat de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd is met kwik, waardoor de meeste soorten visolie niet meer zo gezond zijn. Kies daarom de beste visolie die bestaat. Ik ben zelf erg te spreken over de visolie van Eqology. Deze olie is rijk aan omega-3 vetzuren (mega hoog gedoseerd EPA en DHA, super zuiver en bevat tevens antioxidanten uit omega-9 (olijfolie rauw van de pers). Ook voor vegetariërs of veganisten is er een prachtig alternatief, namelijk algenolie van dezelfde hoge kwaliteit.

Hoe is jouw vetzuurbalans? Meten = weten.
Zoals in het filmpje van Eqology te zien is, kun je de verhouding omega-3 en omega-6 in je bloed zelf testen. Deze test doe je voor je start met de Eqology Arctic visolie als nul-meting. Na 4 maanden doe je weer een (anonieme) bloedtest . Zo kan je zelf zien hoe je vetzuurbalans verbetert en herstelt.
Vind je bloed prikken bij jezelf vervelend? Ik wil dit met alle plezier voor je doen. Eenmaal gezien, kun je het de volgende keer waarschijnlijk zelf.

Wil jij regie pakken op je eigen gezondheid? Dan is de combinatie van vingerpriktesten en visolie iets voor jou. Vul het contactformulier in en ik zorg ervoor de je olie besteld wordt. Tevens kunnen we een, indien je dat wenst, een afspraak maken om bloed te prikken. Regel je het liever zelf? Aanmelden en de eerste keer inloggen kan met dit EQ IDnr. 8456165 op https://eqology.com/. Vul je gegevens in en je bent vrij in het bestellen.

Belangrijk om te weten:
• Het verschil tussen de olie van een ander merk en de visolie vanEqology, zit hem in de zgn. TOTOX- waarde. De waarde van de deze visolie ligt superlaag (4-8). Hoe lager de TOTOX-waarde hoe minder geoxideerd, hoe beter de vetzuren voor jouw lichaam bruikbaar zijn.
• De olie is zonder nasmaak of oprispingen en vrij van kunstmatige zoet-, kleur-, smaak- of conserveringsmiddelen. Oftewel, je boert het absoluut niet op.
• De olie wordt voor gemaakt uit verse arctische vis: een pure olie in natuurlijke triglyceride vorm, verrijkt met vitamine D en gezuiverd van mogelijke verontreinigingen als PCB’s en zware metalen.
• De visolie is MSC gecertificeerd om zeker te stellen dat de instandhouding van de vispopulatie wordt gewaarborgd en het ecosysteem gezond en productief blijft voor de toekomst. De olie wordt enkel gemaakt van filet-snijresten. Er wordt geen vis extra voor gevangen.

 

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid:

Een gezonde leefstijl is de belangrijkste bepalende factor van onze gezondheid. Voedingssupplementen kunnen in veel gevallen corrigerend werken, maar nooit een volwaardig voedingspatroon vervangen. 

Gezondheidsvoordelen visolie

(toegestane gezondheidsclaims)

GOED VOOR HET HART Dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA draagt bij aan een normale hartfunctie.
GOED VOOR DE HERSENEN Dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij aan normale hersenfunctie. Zwangere en borstvoedende vrouwen: 200mg DHA bovenop de dagelijkse inname van 250 mg EPA+DHA draagt bij aan normale hersenontwikkeling van de foetus / het kind.
GOED VOOR HET ZICHT Dagelijkse inname van 250 mg DHA draagt bij aan behoud van normaal zicht. Voor kinderen tot 1 jaar is dat 100 mg DHA.
GOED VOOR HET IMMUUNSYSTEEM Dagelijkse inname draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem.
GOED VOOR BLOEDDRUK EN TRIGLYCERIDEN LEVEL Dagelijkse inname van 2 mg tot max 5 mg DHA en EPA draagt bij aan behoud van een normale bloeddruk en triglyceriden levels.
GOED VOOR DE SPIERFUNCTIE Dagelijkse inname draagt bij aan een normale spierfunctie. 

Lees hier het EQ magazine!

Contact


 

adres (dinsdag, woensdag en vrijdag)

Hoe Gezond

Per 1 oktober 2023

Oude-Wetering, Weteringlaan 1, 2377 XN  (Praktijk Nieuwetijdse Geneeswijzen)

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This