Weet je wat mij altijd opvalt? Dat mijn cliënten met allergische reacties op voeding tijdens hun vakantie aan de Middellandse zee of onder de Griekse zon hun allergie als het ware op ‘pauze’ zetten. Als ze weer terug zijn in Nederland, beginnen de allergische reacties weer op te spelen. Hoe kan dat?

Het antwoord ligt onder meer in (alledaagse) voedingsmiddelen die we kopen in de supermarkt. Op vakantie eet je namelijk meestal al het goeds wat de natuur je te bieden heeft. Dat is verse, onbewerkte en pure voeding.

Verse groenten en fruit Op vakantie eet je heerlijke verse groenten en fruit. Smaakt een tomaat niet 100 keer beter tijdens je vakantie in Griekenland of Frankrijk? De tomaat is gegroeid, gerijpt in de buitenlucht onder de zonnekracht en is daardoor super vitaal en vol met levenskracht. En dat proef je!  Geoogst en de volgende dag op de lokale markt te koop. Hoe vers wil je het hebben?! Er zijn geen conserveringsmethodes toegepast voor rijping of houdbaarheid. Dus geen belasting voor je lichaam en geen allergische reactie. Koop als het even kan kraakverse artikelen van biologische oorsprong en van het seizoen. Deze zijn zo min mogelijk bewerkt en zijn op eigen kracht groot gegroeid en bevatten daarmee een hogere voedingswaarde en meer bioactieve stoffen. Snij zelf je groenten. Want zeg nou zelf, een voorgesneden zak groenten die een week goed blijft. Is die vers?

Puur en onbewerkt En wat dacht je van die vers gevangen vis, zo uit de zee puur en onbewerkt. Geen voorverpakte, gemarineerde vis uit de supermarkt met een houdbaarheidsdatum van een week. Nee, dagvers, rechtstreeks uit de haven zonder conservering of bewerking. Elke industriële bewerking die een product heeft ondergaan, is een belasting voor het lichaam en kan een allergische reactie oproepen. Ik ben zeker geen voorstander van voedselverspilling, maar bedenk je twee keer als je een voorverpakte vis koopt met de sticker ‘weggooien is zonde’. De vis is eenvoudigweg niet meer vers en kan vervelende allergische reacties oproepen.

Verborgen allergenen En als laatste oorzaak voor een terugval na vakantie is dat we weer voeding kopen met lichaamsvreemde stoffen die allergische reacties kan oproepen. Er zitten namelijk veel allergenen verstopt in de producten die we kopen. Ben je bijvoorbeeld geïnspireerd geraakt door de heerlijke pasta&pesto die je at op een terras aan de Italiaanse kust? Maak je deze vervolgens zelf, met een potje kant-en-klare pesto, dan is het even oppassen geblazen met een notenallergie. Want er zit in pesto vaak noten, wat een allergie op kan roepen.

Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar over allergieën. Het is verplicht om de veertien belangrijkste allergene stoffen op verpakt voedsel te vermelden. Dus kan je met het lezen van etiketten andere keuzes maken. Maar let op, het vermijden van een allergene stof mag ook weer niet tot te eenzijdig eten leiden. Het komt regelmatig voor dat mensen omdat ze door de bomen het bos niet meer zien, zoveel voedingsmiddelen vermijden dat er voedingsstoftekorten ontstaan. Ik kan je helpen door samen boodschappen te doen in jouw favoriete supermarkt. Ik help je om keuzes te maken, reik je gezonde(re) alternatieven en leg je uit hoe etiketten te lezen, zodat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Pin It on Pinterest

Share This