Dit is de tweede week dat ik een favoriet kookboek van mijzelf in de schijnwerpers zet. Ik heb meerdere kookboeken van dit vrolijke kookduo (Nadia Zeroualia & Merijn Tol), maar van deze word ik altijd extra blij: Bismilla Arabia (ISBN 9789021546391)

Dit boek is qua recepten heerlijk, maar heeft ook fijne verhalen over het Midden Oosten. En aan de verrukkelijke smaken, mystiek en taalkleur van dit continent heb ik mijn hart verloren. Van Palestina tot aan Algerije. Van alle landen vind je authentieke recepten. Allemaal lekker en met de verhalen erbij waan je je onder de Arabische hemel.

De gerechten zijn niet moeilijk te maken. Maar je moet voor sommige ingrediënten wel wat meer moeite doen. Gelukkig is het meeste wel te koop bij de Turkse supermarkt en anders hebben de grote supermarkten tegenwoordig ook steeds meer in hun assortiment.

Mijn favoriete recept uit dit boek is: Gepofte aubergines met labne, oregano en kappertjes.

Nodig voor 4 personen:
500 gram dikke Turkse yoghurt
zout
4 (lange) aubergines
4 takjes vers fijngehakte oregano
2 eetlepels vers fijngehakte platte peterselie
kappertjes
fruitige olijfolie
flatbread

Bereiden:
Meng de yoghurt met 1 theelepel zout. Leg een theedoek in een fijne zeef, hangende in een kom en schep de yoghurt erin. Laat een paar uur uitlekken, tot een dikke, hartige hangop, oftewel labne. Doe in een kom.
Rooster de aubergines in hun geheel in de gasvlam van je fornuis; houd ze midden in de vlam tot ze zwartgeblakerd en zwart zijn (beetje geduld moet je wel hebben voor dit klusje), keer ze regelmatig om. Leg ze op een bord en laat ze afkoelen.
Plus de blaadjes oregano. Snijd 2 eetlepel=s fijn en stamp samen met de peterselie, wat zout, en kappertjes (hou wat achter kappertjes en oregano achter voor decoratie) fijn in een vijzel en roer de pasta door de labne.
Schep op elk bord een cirkel labne.
Scheur de aubergines voorzichtig doormidden, maar laat ze aan een knalt heel. Leg ze opengeklapt op de labne (schilkant naar beneden).
Bestrooi met wat (overgebleven) kappertjes en oreganoblaadjes.
Besprenkel met wat olijfolie. Eet met wat flatbread

EXTRA TIP
Graag attendeer ik je op een geweldige docu-reeks ‘op zoek naar de granaatappel’. Gemaakt door Nadia en Merijn. De granaatappel staat voor de schoonheid, kracht, vruchtbaarheid en gastvrijheid van de Arabische vrouw. http://www.npo.nl/op-zoek-naar-de-granaatappel/01-02-2017/VPWON_1264107.

Pin It on Pinterest

Share This