Regelmatig krijg ik de vraag wat een leuk, gezond en fijn kookboek is. Daarom ga ik de komende weken, elke week een favoriet kookboek van mij in de schijnwerpers zetten.

De eerste waar mee ik wil beginnen is I LOVE GROENTE, van Janneke Vreugdenhil (ISNBN 978 90 468 1815 2). Ik kocht dit boek in 2013 toen ik zelf volop op ontdekkingsreis was in hoe lekker vegetarisch te koken. In dit boek geeft Janneke 99 heerlijke groente recepten. Ze zijn niet moeilijk, creatief en staan binnen een half uur op tafel. Volgens mij heb ik alle gerechten uit het boek wel eens gekookt. Mijn allerlekkerste recept is gestoofde Puy-linzen met bleekselderij, wortel en tomaat. De smaken zijn voor mij troostrijk, verwarmend en eenvoud.

Nodig voor 2 personen:
3 eetlepel olijfolie
2 stengels bleekselderij in stukjes
1 winterwortel in stukjes
150 gram Puy-linzen
1 rijpe (vlees-)tomaat (ontveld) in blokjes
2 blaadjes salie fijngehakt (gedroogd mag ook)
1 teentje knoflook

Bereiden:
Verhit een eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de bleekselderij en de wortel een paar minuten. Voeg de linzen, tomaat , salie en knoflook toe en fruit een minuutje mee. Zet alles een cm of twee onder water en breng aan de kook. Draai het voor laag. Leg de deksel op de pan en laat de linzen 25-35 gaarkoken. Haal zo nodig de laatste 10 minuten de deksel van de pan, zodat het meeste overtollige kookvocht verdampt. Maak op smaak met zout, peper en een scheut olijfolie.

Zo simpel en zo lekker! Geniet ervan!

Pin It on Pinterest

Share This