Hoe Gezond bestaat deze maand een jaar! Eén jaar ondernemerschap. Tijd voor reflectie.

Het volgen van je hart naar daar waar je passie ligt, lijkt eenvoudig. Maar, als je wel eens met deze vraag stoeit, weet je dat het niet zo is en dat het een proces is van jaren. Voor mij leek het loslaten van zekerheden, zoals een vast inkomen en het relatieve gemak van een vast dienstverband, me te belemmeren om te kiezen voor daar waar mijn passie ligt. Terugkijkend zie ik dat ik er toen gewoon nog niet klaar voor was. Als je passie op een gegeven moment zo hard aan de deur klopt, beweeg je als vanzelf en laat je alles los en durf je te springen. En die sprong bleek met een zachte landing te gaan. Niet met een grote schok, maar vol vertrouwen en zonder angst.

En dan komt die jarenlange ervaring in het bedrijfsleven om de hoek kijken. Deze ervaring bleek onschatbaar om professioneel invulling te geven aan mijn eigen praktijk. Het heeft me geholpen om kaders te scheppen, planmatig en commercieel te denken. Het aanbrengen van focus is deel van dat planmatige werken. Het zorgt ervoor dat de energie gaat stromen en de business op gang komt. Focus aanbrengen is denk ik wel een van de belangrijkste ondernemers lessen die ik heb geleerd.

Ontzettend leuk om te doen is bouwen van een concept, het vertalen naar een site, teksten, prijsstelling, passende foto’s’ laten maken. Ik mocht het allemaal zelf bedenken. Je kunt je voorstellen dat dat superleuk is en een vrij gevoel geeft. Daarbij was het voor mij belangrijk om bij mijn expertise te blijven en mensen in te huren slimme dingen voor me te doen. Het is een investering, maar nodig om focus houden. En uiteindelijk heeft iedereen zijn vak. Durven investeren is überhaupt iets wat ik gedaan heb. Op persoonlijk vlak in opleiden en omscholen van mezelf. Volle bak in één jaar twee HBO -studies en vervolgens tot op heden continue bijscholen. Alle opleidingen zijn cadeautjes voor mezelf. Het is zo verrijkend en inspirerend om te verdiepen zowel op intellect, kennis als persoonlijke vaardigheden. De ‘harde’ investeringen in apparatuur, inrichting. Dat is ook best wel even slikken, maar gelukkig had ik spaargeld achter de hand en heb ik geheel op eigen kosten mijn hele bedrijf kunnen opstarten, wat een mooie uitgangspositie geeft!

Ineens van veel collega’s om me heen om mee te sparren, stond ik er alleen voor. Vragen om hulp heb ik moeten leren. En het blijkt dat familie, vrienden, oud-collega’s heel graag helpen en meedenken. Ook kritisch meedenken. En dat is af en toe best nodig om scherp te blijven. Door het jaar heen heb ik ook veel vakgenoten leren kennen en intervisie kunnen creëren. Want er is veel te netwerken en mogelijk als je er energie in steekt. En wat ik ook merkte is dat bijna elke ZZP’er zich af en toe best alleen voelt, en het daarom fijn is om een kring van een ‘nieuw soort’ collega’s om je heel te bouwen. Gelukkig werk ik vanuit een centrum met meerdere disciplines binnen de complementaire zorg en ligt dat contact ook voor de hand.

Een jaar ondernemerschap heeft me geleerd dat ik adaptief moet zijn, creatief moet denken en ook lef moet hebben. Hoe Gezond, groeit en verdiept. Het is absoluut niet statisch en ontwikkelt zich mee met wat mijn cliënten nodig hebben. Hun behoefte bepaald welk behandelplan ik maak en wat daarvoor nodig is. Vaak kan ik vanuit eigen expertise een oplossing bieden Als ik niet meteen een antwoord weet of een oplossing heb, dan zoek ik samenwerking met andere deskundigen binnen mijn netwerk. Ook heeft Hoe Gezond haar vleugels uitgeslagen in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door het geven van workshops over stress & voeding en een vitale werkdag. Ook heb ik me op freelance aangesloten bij een organisatie die bedrijven helpt in het uitvoeren of maken van beleid op het gebied van vitaliteit. De combinatie van de consumentenmarkt en b-2-b, is erg leuk en geeft een gezonde balans aan Hoe Gezond.

IK ben Hoe Gezond en er is geen collega, manager of bedrijf die achter me staat en waarvan uit je kan communiceren of die je kan bufferen. Dat maakt dat ik heb moeten leren om zaken niet al te persoonlijk te maken en er luchtigheid in te gooien. Ook bij het maken van fouten. Opkrabbelen, kort reflecteren eventueel zaken aanpassen en weer door. Dat is best kwetsbaar, maar ik leer steeds beter los te laten en zien dat ik fouten mag maken. Dat betekent ook dat ik niet 24 uur per dag ‘aan sta’. Want dat is een valkuil. Helemaal in de hoek van vitaliteit, gezonde leefstijl en voeding wat hippe topics zijn.

Als met al heb ik nul spijt van mijn keuze het roer om te gooien! Ik ervaar vrijheid, persoonlijke, ontplooiing en plezier. En voel me vitaal en energiek. Zowel fysiek als in de geest. En dat is precies zoals werken bedoeld is!

Pin It on Pinterest

Share This