Hoe fijn is het als je je hormonen in balans kunt houden? 6 voordelen wat het je op kan leveren en 10 tips om daaraan met je voeding bij te dragen.
1. Makkelijk(er) verbranding van overtollig lichaamsvet en buikvet.
2. Problemen rondom libido, PMS en vruchtbaarheid aanpakken.
3. Sterk verminderen overgangssymptomen.
4. Verbeteren van concentratievermogen en stemming.
5. Verbeteren weerstand.
6. Meer energie en een fitter lichaam.
10 voeding tips voor een gezonde hormoonbalans:
- Verminder de inname van suikers. Draag zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd in elk geval de inname van geraffineerde koolhydraten zoals witte rijst, witte pasta, wit brood, pizza e.d. Maar ook (melk-)chocolade, frisdranken, zoet broodbeleg en kant en klare sauzen en kruidenmixen.
- Eet gevarieerd, vers en onbewerkt. Je lichaam krijgt geen ongewenste toevoegingen binnen waardoor je je lichaam niet belast, je bloedsuikerspiegel piekt minder en de verzadigingswaarde is groter. Door variatie blijft je lijf alert. Doordat verschillende voedingsmiddelen worden aangeboden blijft het lichaam vitaler en krijg je een breed spectrum aan voedingsstoffen binnen.
- Eet beperkt gluten, caseïne (koemelkeiwitten) en lactose. Voor een goede hormoonbalans is het belangrijk dat onze klieren meer hormonen kunnen aanmaken als er meer hormonen nodig zijn. En even belangrijk is dat het lichaam (de lever) hormonen ook weer kan afbreken. Deze stoffen belasten de lever; beperk ze daarom. Varieer bijvoorbeeld met het ontbijt met havermout, amandelyoghurt, kwark, een bakje vers fruit etc. Neem voor de lunch salades met bijvoorbeeld een glutenvrije boekweit- of roggecracker en laat het broodje kaas voor wat het is
- Eet volop gezonde basische voeding. De ideale verhouding voor ons lichaam is 60-70% basische voedingsmiddelen en 30-40% zuurvormende voedingsmiddelen. Met het eten van dagelijkse veel, veel, veel groenten (minimaal 300 gram) en fruit (400 gram = 2 stuks) en het drinken van veel water en kruidenthee, ben je al een heel eind. Doe dit 5 dagen per week en laat de teugels in het weekend een beetje vieren.
- Zorg voor een gezonde darmflora. Onze weerstand (immuniteit)bevindt zich voor 80% in de darmen. Een goede darmgezondheid heeft direct invloed op je weerstand. Je kan zelf veel invloed uitoefenen op een gezonde darmflora door voldoende vezels te eten (uit groenten en fruit en te kiezen voor volkoren producten) en suikers te vermijden.
- Beperk voedingsmiddelen die je systeem ‘triggeren’ en bijvoorbeeld opvliegers en/of een slechte nachtrust kunnen veroorzaken. Zoals alcohol, koffie en scherpe kruiden.
- Vermijd hormoonverstoorders. Ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Dit zijn stoffen die in allerlei verschillende producten zitten. Van eten en drinken als in spullen zoals bekers, plastic bakjes, cosmetica etc. Deze stofjes worden door fabrikanten in het product gestopt omdat ze de houdbaarheid vergroten, de kostprijs verlagen of omdat het simpelweg niet mogelijk is om het product te maken zonder dit stofje. Leuk voor de fabrikanten, maar niet goed voor jouw hormoonbalans! Want die stofjes kunnen de werking van lichaamseigen hormonen en de cyclus en zelfs (voor jonge vrouwen) de vruchtbaarheid beperken. Vrouwen die veel xeno-oestrogenen binnenkrijgen, komen eerder in de overgang. De belangrijkste chemische stoffen die het evenwicht van de hormonen kunnen verstoren zijn:
o Weekmakers zoals plastic flessen, binnenkant van kartonnen bekertjes.
o Conserveringsmiddelen in make-up of verzorgingsproducten. Dioxines in sterk bewerkt vlees zoals worst (niet in biologisch vlees).
o Zware metalen in bijvoorbeeld amalgaanvullingen en in vis.
o Medicatie.
o Schoonmaakmiddelen en Landbouwgif. - Vermijd enrs, additieven en allergenen. Door deze toevoegingen is de voedingswaarde vaak aangetast en zorgen ervoor dat er schadelijks stoffen ontstaan die zich in je lichaam opstapelen en de hormoonbalans verstoren. Ook bevatten bewerkte voedingsmiddelen vaak chemicaliën van het gebruikte verpakkingsmateriaal.
- Verminder de inname van transvetten. Transvetten verhogen de kans op hart-en vaatziekten aanzienlijk. Hart-en vaatziekten zijn voor vrouwen een belangrijke risicofactor. Vrouwen lijken tot de overgang beschermd te zijn door vrouwelijke hormonen. Na de overgang valt dat verschil weg. In de industrie wordt het modificeren van olie en vet toegepast om de eigenschappen te veranderen om makkelijker te verwerken. Een van deze technieken is het harden van vet. Door dat harden kan het vet makkelijk verwerkt worden tot bijvoorbeeld een kuipje boter zoals halvarine, margarine, die spuitflessen braadvet en bakkersvet.
- Zorg voor een gezonde vetzurenbalans Omega (EPA / DHA), GLA. Omega vetzuren zijn essentieel omdat het lichaam ze niet zelf kan maken. We moeten dus genoeg vetzuren uit onze voeding halen. Een gezonde voeding bevat omega-3-vetzuren (alfalinoleenzuur, EPA en DHA) en omega-6-vetzuren (linolzuur) in een goede verhouding. Door het eten van te weinig omega-3 vetzuren en te veel omega 6-vetzuren, heeft maar liefst 85% van de mensen een verstoorde vetzuurbalans. De meest optimale verhouding is 2:1 of lager. Het herstellen van de balans kan je via de voeding doen, door wat vaker (vette) vis (makreel, tonijn, zalm, sardines) op het menu te zetten en door salades te verrijken met koudgeperste olie zoals olijfolie, pompoenolie. Of voeg een eetlepel lijnzaadolie (niet-geraffineerde, koudgeperst en van gegarandeerd biologische teelt) toe aan je yoghurt. En beperk de inname van bovengenoemde transvetten. Bij hormonale klachten (PMS, overgang) mag er extra aandacht zijn voor de Omega 6 variant GLA, Gamma linoleen zuur. Dit zit onder meer in teunisbloemolie en in borageolie. Het lichaam kan het zelf niet vormen uit linolzuur. Vandaar dat je het uit een supplement moet halen. Vraag daarvoor advies bij een natuurgeneeskundige of orthomoleculair therapeut.