Toen ik als kind ziek was, kreeg ik van mijn oma altijd een heerlijk kopje verse kippensoep om aan te sterken. Nu ik praktijk heb, zie ik de heilzame werking steeds beter en besef ik maar weer welke wijsheden onze voorouders hebben. Want bottenbouillon is super voor de ondersteuning van het immuunsysteem en herstel van het spijsverteringskanaal.

Het is rijk aan allerlei voedingsstoffen. Naast vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren, bevat het ook eiwitten namelijk gelatine en collageen. Als je weet dat 80% van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt, is het niet verwonderlijk dat onze darmen en immuunsysteem gek zijn op deze stofjes.

In deze herfst-e en wintermaanden perfect om je weerstand op een natuurlijke manier te boosten. Vandaar een recept voor een grote pan, dan kun je mooi porties invriezen.

Ingrediënten (voor ca 3 liter).

  • 1 kilo biologische botten en kraakbeen van bijv. kip, rund, wild of lam. Het liefst met nog wat vlees eraan.
  • 2 uien
  • 2 stengels selderij of 1 knolselderij
  • 2 winterwortels
  • 2 prei
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 el grof zeezout
  • 2 el appelazijn
  • Water
  • Roomboter

 

Bereiden:

  1. Zet eerst de botten waar weinig vlees aan zit (dit zijn de schenkel en de mergpijp) 1 uur onder water in een grote pan met een flinke scheut azijn (max 100 ml). Zo worden zoveel mogelijk mineralen aan de botten te onttrokken.
  2. Braad (in roomboter) de botten met vlees in een braadpan tot ze mooi bruin zijn en voeg ze vervolgens bij de botten in de pan.
  3. Wasd en snij de groenten in grove stukken en voeg toe aan de pan met botten.
  4. Voeg zoveel koud water toe tot alle groenten en botten goed onder water staan.
  5. Breng (langzaam) aan de kook. Tijdens het koken ontstaat schuim op je bouillon (is niet lekker). Schep het schuim eraf met een schuimspaan.
  6. Zodra het kookt, voeg de kruiden en specerijen en laat op laag vuur sudderen (net niet koken).
  7. Laat het minimaal 18 uur op deze manier sudderen. Hoe langer hoe beter, het mag zelfs tot 72 uur 😊. Hoe langer de bottenbouillon is ingekookt, hoe meer nutriënten en meer gelatine vorming.
  8. Is je bouillon klaar? Dan mag ie een uurtje afkoelen.
  9. Schep de botten/beenderen, het vlees en de groenten uit de pan (je kan dit verwerken in een soepje of stofschotel bijvoorbeeld).
  10. Zeef de bouillon laat dit voldoende afkoelen om vervolgens een nachtje in de koelkast op te stijven.
  11. Schep het opgesteven vet van de bottenbouillon en doe dit in kleine diepvriesbakjes (perfect om te gebruiken als vetstof voor het bakken van vlees of stoven van groenten).
  12. Verdeel de geconcentreerde bottenbouillon in kleine porties voor saus en grotere porties voor soep.

Bewaar in de koelkast tot 5 dagen of in de vriezer voor maanden.

Enjoy!

Pin It on Pinterest

Share This