In mijn praktijk komt het nogal eens voor dat cliënten moeite hebben met het verteren van eiwitten. Bij uitvragen van klachten kan ik het vaak teruggeleiden naar dat men meer eiwit eet dan het lichaam nodig heeft. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld overbelasting de nieren en lever; verzuring van het lichaam en een grotere kans op gewrichtsklachten.

Zeker bij mensen die intensief sporten en bij mensen die willen afvallen, zie ik die verhoogde inname van eiwitten. Het is goed om te weten dat het lichaam kan gaan protesteren als je téveel eiwit gaat eten.

Wat is de dagelijkse eiwit behoefte? De gezondheidsraad adviseert voor een volwassene 0,8 gram per kg lichaamsgewicht eiwit per dag. Vrouwen hebben gemiddeld 52 gram eiwit per dag nodig en mannen 60 gram eiwit per dag.

Voor mensen met een vegetarisch / veganistisch voedingspatroon moet deze inname 1,2 respectievelijk 1,3 maal hoger zijn (25% hoger). Factoren die de behoefte aan eiwit verhogen zijn: intensief sporten en afvallen, zwangerschap, tijdens en bij herstel ziekte en lactatie.

Hoeveel eiwit zit waar in? Er zit gemiddeld genomen ca. 20-25 gram eiwit in 100 gram vlees, vis of ei. In een schaaltje kwark 15 gram eiwitten en een plak kaas 5 gram. Mocht je vegetarisch zijn ligt het anders omdat dierlijke eiwitten over het algemeen een hogere biologische waarde hebben dan plantaardige eiwitten vandaar dus die verhoogde inname. Je haalt je eiwitten van voornamelijk uit sojaproducten, peulvruchten, granen, noten en zaden. In 100 gram tempé of tofu zit 12 gram eiwit, in 100 gram gekookte peulvruchten 8,5 gram eiwit en in 3 sneetjes brood 9 gram eiwit.

Als je sport en je neemt extra eiwitpoeders, is het belangrijk dat je optelt wat je extra aan eiwit binnenkrijgt.

Wil je weten hoe het zit met jouw eiwitbehoefte en welk effect eiwitten hebben op jouw lijf? Mail me voor een afspraak: info@hoegezond.com

Pin It on Pinterest

Share This