Vetten hebben een slecht imago. Je wordt er dik van en ze zijn slecht voor hart en bloedvaten. De werkelijkheid ligt veel genuanceerder. Vetten in voeding zijn onmisbaar voor je lijf en vervullen functies die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ze zijn bijvoorbeeld een bron van energie, zijn bouwsteen van het celmembraan en zenuwstelsel en zijn bron van Vitamine A, D, E en K. Ook geven vetten smaak aan je gerecht en zorgen voor een verzadigd gevoel. Je moet alleen weten welke vetten je volop kan gebruiken en welke vetten met mate. In één zin samengevat moeten we VERZADIGDE vetzuren beperken en enkel-en meervoudig ONVERZADIGDE vetzuren juist gebruiken. Rijk aan verzadigde vetten zijn: volle melkprodukten (volvette kaas, vleeswaren m.n. vette worst) roomboter. Rijk aan (enkelvoudig) onverzadigde vetzuren zijn: olijven, olijfolie, avocado, ei, noten(-olie). Rijk aan (meervoudig) onverzadigde vetzuren zijn: zaden en zadenolie, tarwekiemolie en vette vis. De laatste groep is weer onder te verdelen in de bekende Omega 6- en 3 vetzuren.

Omega-6 = linolzuur en gamma-linoleenzuur uit plantaardige oliën.
Omega-3 = alfa-linoleenzuur uit lijnzaadolie en EPA en DHA uit bijvoorbeeld vette vis.

Wat we zien, en wat ik meet met bioresonantie, is dat de vetbalans verstoord is. Het huidige voedingspatroon zorgt er namelijk voor dat je téveel verzadigde vetzuren binnenkrijgt en té weinig onverzadigd vetzuur, vooral de Omega-3. Deze disbalans kan het ontstaan en beloop van tal van aandoeningen (hart-en vaat, hormoonklachten, ontstekingen, cognitieve functie etc.) beïnvloeden. Het is dus belangrijk de balans van vetzuren voor elkaar te hebben. Je kan dit doen door bijvoorbeeld volop vette vis te eten, de juiste olie te gebruiken voor warme en koude bereidingen of (vis-)olie capsules te nemen.

Deze vetten moet je wél vermijden: de zogenaamde transvetten. Transvetten verhogen de kans op hart-en vaatziekten aanzienlijk. Wat zijn het nu? In de industrie wordt het modificeren van olie en vet toegepast om de eigenschappen te veranderen om makkelijker te verwerken. Een van deze technieken is het harden van vet. Door dat harden kan het vet makkelijk verwerkt worden tot bijvoorbeeld een kuipje boter zoals halvarine, margarine, die spuitflessen braadvet en bakkersvet. Kies altijd voor biologische producten. Deze mogen namelijk geen gemodificeerde vetten bevatten. Dan zit je dus altijd goed!

Uiteraard kan ik je helpen bij het vinden van de juiste vetbalans.  We meten je door met bioresonantie of een bloedwaardentest om te weten hoe je vetbalans er voor staat. En krijg je een maatwerkadvies voor de juiste balans.

Pin It on Pinterest

Share This